De 7 leukste excursies in de Middellandse Zee

Zoveel havens, zoveel te zien tijdens een Middellandse Zee cruise!

De cruisevakantie is al een tijdje geleden geboekt en komt nu dichterbij. Dan begin je te denken: wat ga ik doen aan wal? Zal ik een excursie boeken of zullen we het ter plekke bekijken? Er is natuurlijk enorm veel keuze:

  • je kunt een excursie boeken via de rederij, zowel van tevoren online of via de Excursiedesk aan boord
  • je kunt zelf van tevoren gaan kijken wat je wilt doen en je tour alvast online reserveren (zoals bijvoorbeeld je fietstocht door Valencia bij Bajabikes)
  • Of je kunt ter plekke bekijken hoe/wat je wilt doen, zoals opeens besluiten dat je gebruik wilt maken van de Hop on Hop off bus van de stad

Cruiseliefhebber als ik ben, heb ik vele tours door tal van steden gemaakt, en ik vind het leuk een aantal tips met je te delen.

1. Malta – lekker bus-hoppen vanaf La Valetta

Cruiseschepen meren aan in de grootste natuurlijke haven van Europa, de haven La Valletta Waterfront. Het is ongeveer 15 minuten lopen van de ligplaats van het schip naar het centrum. Daar hebben wij de Hop On Hop Off Bus genomen.  Kosten: € 20 pp. We hebben door deze Hop on Hop off tour een geweldige indruk van het eiland gekregen. De bussen vertrekken iedere 30 minuten en stoppen bij alle topattracties en heeft een Noord en Zuid- route. Bij de Zuidroute (rood) stopt de bus bijvoorbeeld bij de Blauwe grot, het Ghar Dalam Museum, The Limestone Heritage en de leuke badplaats Sliema. De Noordroute (blauw) rijdt langs de San Anton Gardens, The Crafts Village, het luchtvaartmuseum, het prachtige Mdina en nog meer interessante bezienswaardigheden.

2. La Spezia – Genieten van de Italiaanse kust

Tijdens een cruisevakantie naar Italië wordt La Spezia vaak aangedaan. Deze havenstad heeft een mooie haven, winkelstraten en een prachtige markt. Bij de markt is ook het station waar je de trein kunt nemen naar het idyllisch gelegen Cinque Terre, dit is de verzamelnaam voor 5 pittoreske dorpjes gelegen in het Nationaal Park langs de Ligurische kust. De dorpen Monterosso al Mare, Vernazza , Corniglia, Manarola en Riomaggiore worden verbonden door een treinlijn en een wandelpad, want met de auto zijn deze zeer moeilijk bereikbaar.

3. Barcelona – Lekker fietsen door Barcelona

Het is zeker een aanrader om de stad te bekijken met de Hop-on-Hop-off-bus. Door de rode en de blauwe route te combineren krijg je een goede indruk van deze prachtig stad. Maar wij hebben de laatste keer een fietstour geboekt via een Nederlands bedrijf en de fietstocht was echt top (vanaf  € 25 pp)! De Nederlands sprekende gids was erg goed en ze gaf veel achtergrond informatie. Het was bijna een kleine geschiedenisles. Deze tour kun je ook zonder gids doen, maar wel even opletten waar en hoe je de fiets, want daar zijn ze in Barcelona wel streng in.​

4. Napels – Heerlijk Italiaans gevoel

Vanuit deze aanleghaven heb je natuurlijk de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het beroemde Pompeii. Maar in de haven van Napels zijn er ook snelboten die je naar Capri en Sorrento kunnen brengen. Beide bestemmingen zijn echt aan te raden. Zelf zijn wij naar Sorrento geweest met de snelboot (vanaf € 27 pp). Je komt beneden aan in de haven van Sorrento en vervolgens wordt je met de bus voor 1 euro naar het centrum gebracht. Daar dwaal je door leuke kleine straatjes met winkeltjes en gezellige restaurants. Het echte La Dolce vita-gevoel!

5. Tenerife – Prachtige wandelingen

Het leukste op Tenerife is een auto te huren. Dat hebben wij ook gedaan om maar gelijk naar de nummer 1 bezienswaardigheid van Tenerife te rijden. Dat is zeker het Teide National Park. Prachtige vulkanisch nationaal park, geweldige vergezichten, wisselende landschappen, allerlei soorten lava en meerdere wandelingen mogelijk. Het is ook mogelijk om met een kabelbaan omhoog te gaan. Deze is wel €25,00, dus lopen is voordeliger.

6. St. Tropez – varend naar Port Grimaud

St. Tropez zelf is natuurlijk al hartstikke leuk om te bezoeken maar wij hadden daar langer de tijd. We hebben daarom de ferry genomen naar Port Grimaud, het Venetië van Frankrijk (vanaf € 7 pp). Deze tocht duurt ongeveer 20-30 minuten. Het stadje is verbonden met kanalen en bruggetjes en bijna auto-vrij, want alleen de bewoners mogen er hun auto parkeren. Er zijn veel leuke tentjes en winkeltjes. Wij waren er op zondag, het is dan marktdag, erg gezellig. Voor € 3,50 kun je met de groen-blauwe bootjes een tocht maken van 40 minuten over de kanalen.

7. Santorini – Het prachtige witte huizeneiland

In Santorini kom je binnenvaren in een oude krater van een vulkaan. Cruiseschepen gaan hier voor anker en cruisepassagiers worden met een tender aan wal gebracht. Leuk is om bij aankomst in de haven gelijk de boot te nemen naar Oia, een prachtig dorp aan de andere kant van het eiland. Je vaart eerst langs de geweldige kustlijn. Vervolgens staan er in de haven van Oia bussen klaar om iedereen naar boven naar het dorp te brengen. Na een paar uur kun je overland met de bus weer terug naar Fira (havenstad). Dit is een prachtige route en bij aankomst in Fira, is het mogelijk om met de kabelbaan naar beneden te gaan. Ook kun je met een ezel naar beneden te gaan, maar dat hebben wij niet gedaan, want ze gaan niet echt zachtzinnig om met die dieren. Lopen kan ook, maar dan moet je wel vaak uitwijken voor de ezels.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan