Jamestown

St. Helena is een klein (122 km²), oud vulkanisch eiland gelegen in de Atlantische Oceaan op een afstand van 2900 km ten oosten van Zuid-Amerika en 1950 km zuidwestelijk van Afrika. Het dichtstbijzijnde eiland is Ascension, 1100 km noordwestelijk gelegen. Er is geen vliegveld op het eiland, het is uitsluitend per schip te bereiken.

Het eiland heeft een aangenaam klimaat met temperaturen in de winter tussen de 14ºC en 26ºC en in de zomer tussen de 14ºC en 32ºC. Het hoogste punt is St. Helena’s Peak met 810 meter.

De Saints, zoals de inwoners worden genoemd, zijn een mengeling van Britten, die door de East India Company werden uitgezonden en Afrikaanse slaven en contractarbeiders uit Afrika en Azië. De mix heeft er voor gezorgd dat de inwoners een uniek en vriendelijk karakter hebben. Op St. Helena wonen ca. 6000 mensen.

Het eiland staat vooral bekend vanwege haar bekende inwoner Napoleon, die in 1815 naar het eiland verbannen werd. Hij woonde tot zijn dood in 1821 in Longwood House, wat vandaag de dag een museum is. St. Helena’s voornaamste exportproduct is vis. De St. Helena koffie is van een zeer goede kwaliteit, maar wordt op kleine schaal geproduceerd.

Vandaag de dag is het een Britse troonkolonie. Jamestown Jamestown, beschermd door 18de eeuwse forten, is de hoofdstad van het eiland. De stad ligt in een smalle vallei. Er zijn twee wegen die naar de rest van het eiland leiden, Side Pathe en Ladder Hill. De stad is in 1659 opgericht door de Engelse East India Company. Eigenlijk bestaat de stad maar uit een straat. Deze loopt vanaf de haven naar het binnenland. Langs de straat rijzen hoge rotsen omhoog. Een klein plein is het middelpunt. Aan dat pleintje staan de belangrijkste gebouwen en in het midden een monumentje.

Bezienswaardigheden in Jamestown

 • Trap. De landingsplaats voor aankomst en vertrek van het eiland. De huidige treden werden uitgebouwd in 1997.
 • Mundens. Deze forten werden naar Sir Richard Munden genoemd die het eiland in 1673 van de Hollanders herveroverde.
 • Het Bond warenhuis. Oorspronkelijk bekend als Kapitein’s Wade’s Huis en nu een privé-woning. Het is in 1810 gebouwd.
 • HM douanegebouw.
 • Trap. Deze leidt naar de kasteeltuinen, het kasteel terras en Zuster’s Loop.
 • Zwembad. Gebouwd door de koninklijke marine en geopend in 1979.
 • Het Monument voor de elders begravende. Een oorlogsmonument voor de Tweede Wereldoorlogen. Het toont de namen van de eilandbewoners die gestorven zijn in deze oorlogen.
 • Archway Oftewel de poort naar het hoofdplein, gebouwd door gouverneur Dallas in 1832 en gedeeltelijk herbouwd in 1989.
 • Kasteel. Het oorspronkelijke kasteel van St. John werd in 1659 gebouwd toen de Engelsen het eiland in bezit namen met John Dutton als de eerste gouverneur van de kolonie. Het kasteel liep echter veel schade bij de berging van een Braziliaans slavenschip in 1860 toen deze termieten naar het eiland bracht. De gouverneur en de gemeenteraad bestuurden vanuit deze plaats het eiland. Vandaag de dag is het het administratieve centrum van de regering van St. Helena.
 • Porteous House. Het pension waar Napoleon zijn eerste nacht op het eiland doorbracht.
 • Kasteel Tuinen. Hier vindt u verschillende inheemse planten van het eiland, inclusief de herontdekte ebbeboom.
 • Essex House. Daterend uit ca. 1739. Dit gebouw was de privé-woning van Saul Solomon.
 • Solomon & Company. Hun hoofdkantoren bevatten tevens containerschepen en verzekeringen.
 • Consulaat Hotel
 • Leger des heils
 • Zevende dag Adventisten kerk
 • Baptisten kapel
 • Brick House
 • St. John’s Kerk
 • Longwood House. Hier zat Napoleon Bonaparte van 1815 tot zijn dood in 1821 zijn ballingschap uit.
 • Napoleon’s Tombe. Napoleon heeft zelf de plaats uitgekozen waar hij begraven is. Het graf ligt in de Sane Vallei. Zijn stoffelijk overschot werd in 1840 (precies 25 jaar nadat hij op St. Helena arriveerde) opgegraven en naar Les Invalides, Parijs gebracht.
 • Plantation House. Dit is de residentie van de gouverneur van St. Helena.
 • Sandy Bay Sandy bay ligt in het zuiden van het eiland. Hier wordt de koffie van het eiland verbouwd.

St-helena-jamestown-vliegveld  St-helena-jamestown-boom.jpg  St-helena-jamestown-jonathan-schildpad.jpg

Beste tijd voor een cruise naar Jamestown

De beste tijd om naar Jamestown, Sint-Helena, is gedurende het hele jaar.

Algemene informatie over Jamestown

Valuta
De valuta in Jamestown is de Sint-Heleense pond.

Haveninformatie
Cruiseschepen naar St Helena Island gaan voor anker in Jamestown – havenstad gelegen aan de noordwestkust. Er zijn taxi’s en taxibusjes (open) klaar op de kade (wanneer u uit de tenderboot stapt, door de stadspoort loopt). Tevens is het mogelijk om een auto te huren op het eiland (beperkt aantal). Houdt u er echter rekening mee dat er zeer veel heuvels zijn op het eiland.

SInt-Helena-jamestown-haven-map.jpg  St-helena-jamestown-cruise-haven

Tips(s) van Captain Cruise
In Main Street vindt u verschillende winkels o.a. de winkels van C & M ’s waar u naast souvenirs ook de St. Helena koffie en T-shirts kunt kopen.

Golfen kunt u bij de St Helena Golfclub te Longwood met een 9 holes golfbaan. Tevens zijn er faciliteiten om te tennissen en badmintonnen.

Er zijn geen stranden op St. Helena en zwemmen in de oceaan is vanwege de sterke stromingen gevaarlijk. Er is een leuk openbaar zwembad bij de haven van Jamestown. Het beste zwembad is echter Lot?s Wife Pond bij Sandy Bay. U kunt het alleen per voet bereiken, ca. 30 minuten lopen over een smal pad, en u heeft waarschijnlijk een touw nodig om beneden te kunnen komen, maar het is de moeite waard. Het water is visrijk, de lokale vissers kunnen u voor een redelijk bedrag met hun vissersbootje meenemen. In de haven van St. Helena kan er goed gedoken worden: veel vissen, helder water, oude scheepswrakken en geen haaien.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan