Bordeaux

Bordeaux, gelegen aan de Gironde, is een stad in het zuidwesten van Frankrijk en hoofdstad van het provincie Gironde. Voor velen is ze vooral de wijnstad van Frankrijk met prachtige plekken als het grote plein Esplanade des Quinconces of de Église St-Michel (14de eeuw).

De stad is ruim opgezet met grote pleinen, brede lanen en veel groen. Hier wordt een belangrijk deel van de Franse wijnen in de omgeving gebotteld en verhandeld. Toch valt dat aan de stad zelf niet af te lezen. Eigenlijk vindt u nergens zo weinig terug van de Bordelais als in Bordeaux zelf. De notabelen hebben namelijk andere zaken aan hun hoofd. De eenwording van Europa moet van Bordeaux het centrum maken van de as van Noord-Europa-Spanje en Duitsland-Atlantische Oceaan. Het directe centrum van Bordeaux en de nieuwe wijken Mériadeck en La Bastide zijn het leukst voor de toerist.

Bezienswaardigheden in Bordeaux

  • Esplanade des Quinconces. Een van de grootste pleinen van Europa met als centraal element Le Monument aux Girondins, dat omringd wordt door bruisende fonteinen en zeer levensechte beeldengroepen.
  • Place de la Comédie, het hart van de stad.
  • Grand Théâtre. Een der mooiste classicistische monumenten van Frankrijk. De bouw voor het theater duurde zeven jaar. In 1780 kon het theater zijn deuren openen. De twaalf Corinthische zuilen die het front vormen, worden bekroond door twaalf muzen en godinnen.
  • Place de la Bouse. Dit plein werd halverwege de 18de eeuw door de architect Gabriël ontworpen.
  • Musée des Douanes. Dit museum gaat over de geschiedenis van de Franse douane. Het gebouw werd in de 18e eeuw gebouwd.
  • Porte de Cailhau. Dit is één van de resterende stadspoorten die deel uitmaakte van het inmiddels verdwenen middeleeuwse Palais de l’ Ombrière.
  • Pont de Pierre. Een 500 meter lange brug over de Garonne, een stenen erfenis van Napoleon.
  • Église St-Michel. Deze kerk werd in de 14de eeuw gebouwd.
  • Grosse Cloche. Deze 15de eeuwse stadspoort kreeg in de 18e eeuw een klok en een uurwerk.
  • De Cathédrale St André geldt als het mooiste religieuze bouwwerk van Bordeaux en velen beweren dat het de vergelijking met de Parijse Notre Dame kan doorstaan. Vooral de twee torens (80 meter) springen al van een afstand in het oog.

Frankrijk-Bordeaux-cruise-haven-uitzicht-stad  Frankrijk-Bordeaux-cruise-haven-pont-de-pierre  Frankrijk-Bordeaux-cruise-haven-Place de Bourse

Beste tijd voor een cruise naar Bordeaux

De tijd waarin u aangename of een warme temperatuur kunt verwachten met weinig neerslag, is van mei t/m oktober.

Algemene informatie over Bordeaux

Valuta
De valuta in Bordeaux, Frankrijk, is de Euro.

Haveninformatie
De grote zeeschepen meren aan in Le Verdon, aan de monding van de Gironde. De passagiers worden overgebracht met bussen. De reistijd van Le Verdon naar Bordeaux is ongeveer 2 uur.

Tip(s) van Captain Cruise
Captain Cruise geeft u graag wat speciale tips voor de stad Bordeaux. Voor de echte boekenwurmen is er een boekenmarkt elke woensdag voor het winkelcentrum Marche des Grands Hommes. Via een van de gouden plaketten met een afbeelding van de Sint Jakobsschelp kunt u een mooie route langs kathedralen lopen. Deze plaketten markeren de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan