Chania (Kreta)

Kreta (in het Grieks Kriti) is het grootste eiland van Griekenland. Door zijn ligging vormt Kreta de grens die de Egeïsche Zee van de Libische Zee scheidt, de afbaking tussen Europa en Afrika. Het heeft een oppervlakte van 8305 km², dat is een vierde deel van Nederland.

Het langgerekte eiland heeft een lengte van 260 km en is nergens breder dan 60 km. Op het eiland wonen ca. 600 000 Kretenzers. Het eiland is ingedeeld in vier provincies te weten: Chania, Rethimnon, Heraklion en Lassithi.

Het eiland bezit boordevol oudheden. Geen enkel Grieks eiland is zo nauw verbonden met de mythologie als juist dit zuidoostelijke deel van Griekenland. Hier ligt de ontstaansgeschiedenis van de westerse wereld en van de hedendaagse beschaving. Het heeft een afwisselend landschap: een ruige en ongerepte bergwereld, vlakten, vele dorpen en een grillige rotskust met veel baaien.

Bezienswaardigheden in Chania

  • Het Archeologische Museum is uniek in de wereld; de Kretenzische kunst is alleen in dit museum te zien. In het buitenland komen Minoïsche oudheden slechts sporadisch voor. De uitgebreide collecties, allen van Kreta afkomstig, geven een volledig overzicht van de Minoïsche cultuur van het eiland, vanaf de jonge steentijd tot de Romeinse periode.
  • Het historische museum van Heraklion. Dit museum sluit chronologisch aan bij het archeologische museum, maar wordt veel minder bezocht. In dit museum zijn Venetiaanse kunst en overblijfselen uit de tijd van de Turkse bezetting te bezichtigen.
  • Het Paleis van Knossos vanuit Heraklion. Het is slechts 6 km naar de opgravingen van Knossos, 3500 tot 4000 jaar geleden het centrum van het Minoïsche Kreta, waarop ook het leven op Santorini was gericht. Knossos werd al in de jonge steentijd bewoond.
  • Lassithi plateau. Dit is een in het binnenland gelegen hoogvlakte met typische plaatselijke dorpjes. Op dit plateau vindt u meer dan 10.000 windmolens. Het is een uniek gezicht als ze allemaal in werking zijn.

kreta-chania-winkels  kreta-chania-restaurantje  kreta-chania-haventje

Beste tijd voor een cruise naar Chania

De beste tijd om naar Chania, Kreta te reizen is van half mei t/m eind september.

Algemene informatie over Chania

Valuta
De valuta in Chania is de Euro.

Haveninformatie
Van de haven naar het centrum is het ca. 20 minuten lopen. De Venetiaanse haven van Chania werd in de 14e eeuw zorgvuldig gebouwd voor commerciële doeleinden en ter bescherming tegen aanvallen van piraten. Tegenwoordig is het een referentiepunt voor de stad Chania en een veel gefotografeerde plek met een vleugje magie! Deze stadshub is gevuld met cafés, restaurants, taverna’s met lokale delicatessen, bars, banketbakkers en kunstwinkels, evenals monumenten die verwijzen naar verschillende historische periodes.

U zult zien dat er een uitgebalanceerde mix is van Kretenzische, Ottomaanse en Venetiaanse elementen, prachtige smalle steegjes door de oude stad en verbazingwekkende architectuur.

Chania-haven-overzicht   map-chania-old-town-map

Tip(s) van Captain Cruise
Captain Cruise geeft u graag een speciale tip voor de stad Chania. Bezoek zeker de Samaria kloof. Dit is de smalste kloof ter wereld, het ligt in de Lefka Ori (de witte bergen). Op sommige plekken is de kloof slechts vier meter breed. De tocht erdoorheen is afwisselend en spannend, maar ook mogelijk voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan