Greenock

Greenock is een stad in het westen van Schotland. De stad ligt op de zuidelijke oever van de rivier de Clyde.

De computerfabrikant IBM vestigde er in 1951 een grote fabriek, waar o.a. beeldschermen gemaakt werden. Rond de eeuwwisseling en de ermee gepaard gaande migratie van arbeid naar Oost-Europa, werd de infrastructuur in Greenock verkocht aan andere firma’s. Het aantal werkplaatsen in deze sector is dan ook sterk gezakt.

De stad heeft een zusterstad: Duisburg, Duitsland. De ingenieur James Watt en dichter Denis Devlin zijn hier geboren.

Bezienswaardigheden in Greenock

  • Newark Castle. Tussen de pakhuizen en bouwplaatsen aan de kust staat dit 16C-kasteel. Het kasteel heeft een fijn dak. Binnen is er een rechte trap, een grote kamer met een prachtige renaissanceschoorsteen en de overblijfselen van beschilderde plafonds uit de 16e eeuw.
  • Dumbarton Castle. Dit versterkte kasteel ligt op de strategische plek van Dumbarton Rock, een basaltmassa van 73 m hoog. Dit fort was vroeger de hoofdstad van het onafhankelijke koninkrijk Strathclyde.
  • Benmore Botanic Garden. Deze beboste tuin ligt op een aangename bergcamping. Het staat bekend om zijn coniferen en verzameling rododendrons en azalea’s. Het belangrijkste bloeiseizoen is van eind april tot begin juni.
  • Weaver’s Cottage. Deze cottage uit de 18e eeuw, met een typisch interieur voor die tijd, herinnert aan deze activiteit zoals die thuis werd beoefend, die zo belangrijk was aan het einde van de 19e eeuw. In het hele huis zijn er voorbeelden van lokaal weven, waaronder het maken van tartan. De handweefmachines werken nog steeds en worden gebruikt voor demonstraties. De charmante cottage-tuin heeft een verzameling aromatische kruiden en lokaal gebruikte voorwerpen.

schotland-greenock-lanschap  schotland-greenock-weaver's cottage-huizen  schotland-greenock-newark castle-kasteel-landschap

Beste tijd voor een cruise naar Greenock

De beste tijd om naar Greenock te gaan is van mei t/m juni. In deze tijd is het weer het aangenaamst. Ga er wel vanuit dat het regent.

Algemene informatie over Greenock

Valuta
De valuta in Greenock is de Schotse pond. Deze staat qua waarde gelijk aan de Britse pond.

Haveninformatie
De aankomende cruisetoeristen zullen van boord gaan op het ponton en vervolgens het moderne terminalgebouw binnengaan.

Schotland-Greenock-haven-map.jpg  Schotland-Greenock-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Zorg ervoor dat u genoeg laagjes aantrekt en een goede regenjas meeneemt.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan