Dublin

Dublin is de hoofdstad van Ierland, en de hoofdstad van county Dublin in de provincie Leinster. De stad ligt aan de oostkust van het eiland, vrijwel halverwege, en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey.

Dublin is gesticht door de Vikingen in ± 988 en is sindsdien een metropool geworden met meer dan 1 miljoen inwoners.

Dublin ademt de echte Ierse sfeer van weleer uit, maar is tegelijkertijd een moderne, multiculturele stad. Een cruise naar Dublin is niet compleet zonder van het wereldberoemde bier Guinness geproefd te hebben. Als het even kan in één van de bijna duizend pubs die de stad rijk is. Dublin staat bomvol monumenten die van wereldbelang waren voor de Ierse geschiedenis. Denk maar aan het Dublin Castle en de St. Patrick’s Cathedral.

Bezienswaardigheden in Dublin

  • De grootste kerk van Dublin, de St Patrick’s Cathedral, is gewijd aan de beschermheilige van Ierland, Sint Patrick. De kerk werd gebouwd op de plaats van een bron waar Sint Patrick de Ieren doopte die zich hadden bekeerd tot het christendom.
  • Vergeleken met nationale kunstmusea in andere landen is de National Gallery in Dublin bescheiden van omvang. Maar de collectie is van hoge kwaliteit. Naast Ierse kunst ziet u er werken van onder anderen Vermeer, Caravaggio en Monet.
  • Aan het nationale donkere vocht van Ierland is een leuk museum gewijd. In het Guinnes Storehouse leer je alles over de geschiedenis van Guinness Bier, het brouwproces en de ontwikkeling van de vormgeving van flesjes, posters en advertenties.
  • Op de plaats van Dublin Castle stond in de 13e eeuw een Normandisch fort. Daar is alleen de Record Tower van over, de rest van het complex stamt uit de 18e en 19e eeuw. Zeven eeuwen lang was dit het symbool van de Engelse overheersing.
  • Ten noorden van de Liffey ligt een van de grootste stadsparken van Europa. Phoenix Park en Dublin Zoo is een heerlijk rustpunt in Dublin. In het weekend worden er vele sporten beoefend en openluchtconcerten gegeven. De Dublin Zoo heeft een flinke opknapbeurt ondergaan en is nu weer een leuke dierentuin met een safarigedeelte.
  • De Ha’penny Bridge is een romantische voetgangersbrug met lantaarns en is het symbool van de stad. De naam komt van de tol die een eeuw lang werd geheven: een halve penny. Vrijwel iedere toerist steekt minimaal een keer de Ha’penny Bridge over.
  • Trinity College is gesticht door de Engelse koningin Elizabeth I en dit is een van de meest prestigieuze onderwijsinstellingen in Ierland. Loop in de voetsporen van beroemde studenten als Oscar Wilde, Bram Stoker en Samuel Beckett.
  • Christ Church Cathedral is de oudste kerk van Dublin. Er staat onder meer een standbeeld van Strongbow, die in 1172 het startsein gaf voor de Engelse overheersing van Ierland. De kerk is via een brug verbonden met de multimediatentoonstelling Dublinia.
  • Merrion Square is zonder twijfel een van de mooiste pleinen van de Ierse hoofdstad. Merrion Square wordt omgeven door karakteristieke huizen uit de 18e eeuw. In een van die huizen kunt u zien hoe een wijnhandelaar in die tijd leefde.
  • Bram Stoker is de schrijver van het Dracula-verhaal. Vlak bij zijn geboorteplaats ligt de Bram Stoker Dracula Experience. Vooral voor kinderen is dit een spannende en griezelige attractie.

ierland-dublin-brug-romantisch-huizen  ierland-dublin-bibliotheek-gebouw  ierland-dublin-bar-huizen

Beste tijd voor een cruise naar Dublin

De beste reistijd voor Ierland is mei en september. Hoewel Ierland misschien wel op z’n best is als het regent, bieden de late lente en de vroege herfst de grootste kans op constant droog, helder en zonnig weer.

Algemene informatie over Dublin

Valuta
De valuta in Ierland is de Euro.

Haveninformatie
Dublin is de grootste haven van Ierland en de hoofdstad van het land. Kleinere cruiseschepen richting Dublin meren aan in het stadscentrum en gaan omhoog op de rivier de Liffey. Grote cruiseschepen in Dublin meren aan bij Alexandra Quay. De cruiseterminal bevindt zich in het industriegebied van de haven. De kade ligt op ongeveer 2 km van het stadscentrum.

Dublin-Haven-portmap (1) Dublin-Haven-overzicht

Tip(s) van Captain Cruise
Captain Cruise geeft u graag een speciale tip voor de stad Dublin. Dublin staat bekend om haar leuke en gezellige kroegen. De bekendste kroeg is de Temple Bar aan de zuidkant van de stad. U kunt ook in die omgeving naar een andere kroeg. Vaak wordt er ook live muziek gespeeld of kunt u genieten van de Ierse dans.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan