Grand Turk

De Turks- en Caicos eilanden worden ook wel de vergeten eilanden genoemd. De eilanden bevinden zich bijna 960 km ten zuidoosten van Miami en 144 km ten noorden van Haïti. De eilanden groep wordt gevormd door acht grotere en vele kleine eilanden. De Turks- en Caicos eilanden beschikken over 386 km witte zandstranden en helder zeewater en zijn tot dusver aan de vercommercialisering ontkomen.

Volgens de overlevering is de naam van de Turkse eilanden ontleent aan een inheemse cactus waarvan de paarse bloemen iets hebben van een fez, het traditionele Turkse hoofddeksel. De naam Caicos is ofwel ontleend aan het Spaanse woord cayos (eilandjes), of aan de kaart van Della Cosa van rond 1500, waarop de eilanden Yucayo worden genoemd, naar de Yucayo-Indianen die er woonden.

Tegenwoordig wonen er circa 13.000 mensen op de Turks- en Caicos eilanden. De twee eilandengroepen worden gescheiden door de 2.000 meter diepe en 35 km brede Turks Island Passage. De eilanden worden omringd door een aaneengesloten koraalrif van 368 km.

De eilanden zijn een waar belastingparadijs. Op erfenissen, giften en inkomsten wordt geen belasting geheven. Het bankbedrijf is een toenemende bron van inkomsten, omdat geld hier onbereikbaar voor buitenlandse overheden en belastingdiensten kan worden gestald.

Bezienswaardigheden in Grand Turk

 • Een leuke strandbar is Waters Edge. Deze vind je op weg naar het stadje Cockburn Town.
 • Duiken/snorkelen is hier ideaal. Met alle flora en fauna kijkt u uw ogen uit. Het water is zo helder dat u tot wel 50 meter diep kunt kijken.
 • Bij de West Wall liggen enkele van de mooiste plekken. Één daarvan wordt McDonalds genoemd, vanwege twee ronde bogen die doen denken aan het logo van de bekende hamburgerketen.
 • Black Coral Forest. Hier komt, zoals de naam het al zegt, veel zwarte koraal voor. Ten zuiden hiervan is een groot in het koraal ingegroeid anker te vinden, vermoedelijk van een 17de eeuwse schip uit Bermuda.
 • Tiki Hut. Hier zien duikers regelmatig schollen adelaarsroggen. Het beste strand op het eiland heet Gouverners Beach, welke direct links van de pier begint en doorloopt tot de hoofdstad Cockburn Town.
 • Salt Cay ligt slecht 14 km van Grand Turk en is gemakkelijk bereikbaar per boot of door een vliegtochtje van 15 minuten. Het eilandje heeft de vorm van een taartpunt en de kust bestaat uit stranden met puur wit zand.
 • Het eiland Providenciales, of Provo zoals het meestal wordt genoemd, is van de Caicos eilanden het best voor het toerisme ontsloten.
 • Op de Caicos Conch Farm worden grote kroonslakken gekweekt voor de lokale markt en de export. De jaarlijkse productie wordt geschat op 700.000 exemplaren, elk met een waarde van 1 Amerikaanse Dollar.
 • North Caicos zijn vanuit Provo gemakkelijk te bereiken per boot of met de Turks and Caicos National Airline (TCNA). Op dit eiland krijgt u een goede indruk van het landelijke leven op de Caicos eilanden. Het strand strekt zich bijna 10 km ononderbroken uit. Er wonen circa 4.000 mensen in de vier dorpjes Bottle Creek, Kew, Whitby en Sandy Point. Dit eiland is per veerboot vanaf North Caicos te bereiken.
 • South Caicos is een eiland van veel mogelijkheden, maar weinig voorzieningen. Het stadje is klein, maar heeft de beste natuurlijke haven van het Caribisch gebied.
 • Typisch voor de eilanden is het vissen op de Turks- en Caicos eilanden wat zeer populair is. Het jaarlijkse Turks and Caicos Billfish Tournament bij de Turtle Cove Yacht and Tennis Resort in juli op Provo, trekt veel deelnemers die vissen op de grootste soort blauwe marlijn, witte marlijn, bonito, dolfijn en geelvintonijn.

 amerika-Grand Turk-strand-zee-wrack boot  amerika-Grand Turk-landschap-kust-zee

Beste tijd voor een cruise naar Grand Turk

De beste tijd voor Grand Turk is van januari t/m december, waarin je een aangename of warme temperatuur hebt en er amper tot middelmatige neerslag valt.

Algemene informatie over Grand Turk

Valuta
De valuta in Grand Turk is de Amerikaanse dollar.

Haveninformatie
Sommigeschepen liggen erg ver van de pier verwijdert en de vaart duurt ongeveer 15 á 20 minuten. Een informatiebalie, waar u plattegronden en brochures van de eilanden kunt krijgen, treft u bij aankomst op de pier. De pier bevindt zich zo’n 6 km van de stad af en ligt aan het stand.

Taxi’s staan over het algemeen gereed bij de haven. Over de prijs dient u met de taxichauffeur te onderhandelen. Voor een rit naar de hoofdstad van Grand Turk, Cockburn Town, betaalt u circa U.S. $ 7 per persoon. Voor een eiland rondrit betaalt u doorgaans U.S. $20 per persoon.

GrandTurk-haven-map.jpg  GrandTurk-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Voor de kust van Provo liggen enkele van de beste duiklocaties van het hele Caribische gebied. Er zijn steile wanden, grotten, koraalriffen vol dieren en planten. Veel voorkomende vissen zijn naast het zwarte koraal en paarse en oranje sponzen, de tandbaarzen, de donkerblauwe papegaaivis, de kogelvis, de Franse keizersvis, de zaagbaarzen en enkele zeeschildpadden.
Eén van de mooiste punten om bij Provo te duiken ligt voor Northwest Point. In de spleten van de steile wanden kunt u jonge haaien en schildpadden vinden. Scholen snappers en knorvissen zwemmen tussen geweikoralen en enorme hersenkoralen.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan