Heimaey

Ten zuiden van IJsland ligt een eilandengroep bestaande uit 16 eilanden, de Vestmannaeyjar. Heimeay is het enige eiland dat bewoond is. De andere eilanden zijn vakantieoorden voor vogels. De eilandbewoners zeggen: ‘Verlaat IJsland niet zonder ons te hebben bezocht”. 10.000 jaar geleden zijn deze eilanden gevormd door onderzeese vulkaanuitbarstingen. De veel voorkomende lavabrokken zijn hiervan bewijs.

Heimaey is de hoofdplaats van één van de meest bekende vulkanische gebieden ter wereld. Op nauwelijks 20 vierkante km (6 bij 3) leven en werken ca. 5.000 inwoners. In 1973 moesten zij allen in één nacht het eiland per vliegtuig of boot verlaten, vanwege de vulkaanuitbarsting van de Eldfell. Het is nu weer wat rustiger en de economie wordt gesteund, uiteraard, door de visindustrie. De verwoeste huizen, de verbrande fabriek, de opbouw na de ramp, de oude en nieuwe ontstane vulkanen, plus de ontelbare vogels die op de kliffen nestelen, geven het eiland zijn eigen beeld. 18 km zuidwaarts is het huidige lavaeiland Surtsey omhoog gestuwd door een ondergrondse zee-eruptie. De askolom werd tot een hoogte van 10 km geslingerd en dat was zelfs in Reykjavik zichtbaar.

Bezienswaardigheden in Heimaey

  • Vestmann natuur-en historisch Museum. Dit museum uit 1964 bevat een aquarium met uitzonderlijke IJslandse vissen en zoogdieren. Daarnaast heeft het een schitterende collectie van gepolijste agaat- en jaspisplakken die op natuurlijke landschapsschilderijen lijken.
  • Folkloremuseum. Dit is een klein, maar fijn museum.
  • De Eldfell vulkaan. U kunt op de rand van de vulkaan staan. Hij is 221 meter hoog. U wordt verzocht de aanwijzingen op te volgen. U kunt een stuk mineraal, zoals obsidiaan, zwavel, lava of basalt, meenemen als souvenir.

ijsland-heimaey-zee-bergen  ijsland-heimaey-puffin-vogel  ijsland-heimaey-eiland-zee

Beste tijd voor een cruise naar Heimaey

De beste tijd om Heimaey, IJsland, te bezoeken is van juni t/m september.

Algemene informatie over Heimaey

Valuta
De valuta in Heimaey is de IJslandse kroon.

Haveninformatie
Cruiseschepen naar Heimaey Island gaan voor anker in Vestmannaeyjar – stad en archipel voor de zuidkust van IJsland. De passagiers worden met tenderbootjes aan land gebracht.

ijsland-heimaey-haven-map.png  ijsland-heimaey-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Door de koude temperatuur is het verstandig meerdere lagen aan te trekken om warm te blijven.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan