Stavanger

Stavanger is na Bergen en Ålesund de derde grootste cruisehaven van Noorwegen en een vaste stopplaats op veel reizen naar het fjordengebied.
De stad in het zuidwesten van Noorwegen is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Lysefjord en haar iconische Preekstoel, maar heeft zelf ook heel wat te bieden.
Slenter door het charmante stadscentrum, ontdek de smalle kasseistraatjes van Gamle Stavanger, bewonder de mooie kathedraal, duik in het oude visserijverleden en maak kennis met het centrum van de Noorse olie-industrie.

De meeste cruiseschepen meren aan in het centrum van Stavanger op wandelafstand van de attracties.
Langs de haven staan zo’n 60 maritieme gebouwen die dateren uit het einde van de 18de tot het begin van de 19de eeuw.
Ze werden voorheen onder meer gebruikt als opslagplaatsen en zoutfabrieken voor de visserij.
70 procent van de vis in blik kwam uit deze regio. Toen deze industrie in de jaren 1920 haar piek bereikte,
telde Stavanger maar liefst 59 conservenfabrieken. In het centrum kan je het Norwegian Canning Museum bezoeken.
Deze attractie vertelt het verhaal vanaf het vangen, wassen, pekelen en roken van de vis tot het inblikken en labelen van de conserven.
De conservenindustrie mag dan wel verdwenen zijn, Stavanger blijft een belangrijke vissershaven. De vismarkt Fisketorget is de plaats bij uitstek om verse vis, schaal- en schelpdieren te proeven.

noorwegen-stavanger-haven.jpg

Vlakbij de ferryhaven ligt het oude centrum met houten huizen en straatjes geplaveid met keien. In dit winkel- en uitgaanscentrum van Stavanger zijn sommige straten afgesloten voor verkeer.Veel huizen zijn wit geschilderd en dat is bijzonder, want meestal zijn Noorse huizen geel of rood. Wit is een teken van rijkdom: vroeger was witte verf heel schaars.

Wat is er te doen in Stavanger

  • Conservenmuseum, dat vroeger bij de visfabriek hoorde. Honderden vrouwen legden hier destijds met de hand sardientjes om en om in een blikje. De snelste vulden tien blikjes per minuut. Bezoekers worden uitgedaagd dat ook te proberen.
  • Norsk Oljemuseum wordt de geschiedenis van de olie-industrie weergegeven.
  • Het Stavanger Museum heeft een omvangrijke collectie prehistorische vondsten
  • De provincie Rogaland biedt bergen, pittoreske eilandjes, watervallen en hoogvlaktes. En uiteraard fjorden, zoals de magnifieke Lysefjord.
  • Een andere topattractie is Preikestolen, de Preekstoel. Deze rots heeft een groot uitstekend plateau, ruim 600 meter boven zeeniveau. Je moet wel een goede conditie hebben om de Preekstoel te bereiken.

noorwegen-stavanger-drie zwaarden-landschap    

Beste tijd voor een cruise naar Stavanger

De beste tijd om naar Stavanger, Noorwegen, te reizen is van mei t/m augustus.

 Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan