San Blas Eilanden

In Panama leven vijf groepen autochtone ‘Amerikanen’, elk met hun eigen taal en cultuur. De 95.000 Guaymi (In hun eigen taal: Neobe) wonen in de provincies Veraguas, Chiriqui en Bocas del Toro, de 45.000 Kuna’s in een soort deelstaat: de Comarca San Blas (in hun eigen taal: Kuna Yala of Kunaland), de drie andere groepen zijn minder talrijk en nog minder bekend: de Chocoes, de Teribes en de Bokatas.

De Indiaanse bevolking van Panama is almaar verder de bergen ingedreven, weg van hun vroegere vruchtbare gronden. Hun economische situatie laat veel te wensen over, ze kunnen amper voorzien in hun eigen voedselbehoeften en ze hebben zo goed als geen politieke invloed.

De vier andere inheemse volkeren kijken sterk op naar de Kuna’s, omdat zij sinds 1925 een zekere autonomie hebben weten af te dwingen. Zij leven op een archipel voor de Panamese kust, tussen Portobello en Colombia, hun akkers hebben ze op het vasteland, een kuststrook van 15 à 20 mijl landinwaarts. Ze nemen van een andere cultuur enkel die dingen over die nuttig zijn voor hun levenswijze. De Indianenvrouwen dragen vele gouden neus- en oorringen.

De San Blas archipel bestaat uit 365 eilanden, het kleinste eilandje is niet groter dan 500 m², het grootste geeft echter woon- en leefruimte aan een paar honderd Indiaanse bewoners. De eilandengroep ligt 5 km uit de kust aan de noordzijde van Panama, rechts van Colon. Het is tamelijk bebost en de kokospalmen vormen een exotische achtergrond tegen de altijd strakblauwe hemel. Vanaf het hoofdeiland zal een ander panorama u ook opvallen, namelijk de Cordillera de San Blas, een middelgebergte op het vasteland dat feitelijk de enige ‘ruggengraat’ is tussen Noord- en Zuid-Amerika.

Door de ‘kleinschaligheid’ bieden de San Blas eilanden geen wereldschokkende highlights of geen uitgesproken variaties in flora en fauna. Maar er is genoeg te zien. De veelkleurige markt, de witte zandstranden, de palmbomen, blue sky, veel zon, de vriendelijke bevolking in de uitbundige kleding en…. leuke souvenirs (o.a. Kuna borduursels).

Hier geen wereldschokkende highlights, maar wel een heerlijk aantal uren om te relaxen, rustig te fotograferen, te filmen, want er is genoeg te zien.

Bezienswaardigheden op de San Blas Eilanden

  • Stranden. Lekker relaxen op de stranden.
  • Zeilen. Ga heerlijk zeilen of leer zeilen.
  • Snorkelen. Verken het onderwaterleven hier.

Panama-san-blas-eilanden-dorp-hout-zee   Panama-san-blas-eilanden-eiland-zee   Panama-san-blas-eilanden-strand-zee-palmbomen

Beste tijd voor een cruise naar San Blas Eilanden

De beste tijd om naar de San Blas-Eilanden, Panama, te reizen is van januari t/m april en in de maanden september en december.

Algemene informatie over San Blas Eilanden

Valuta
De valuta op de San Blas-Eilanden is de Amerikaanse dollar.

Haveninformatie
De cruiseschepen gaan voor anker en de passagiers worden met tenderbootjes aan wal gebracht.

panama-san-blas-eilanden-haven-map.gif   Panama-san-blas-eilanden-cruise-haven

Tip(s) van Captain Cruise
Bezoek een Kuna dorp. Dit zijn de officiële bewoners van de eilanden. Zij leven nog in rietenhutjes en dragen vrolijke, traditionele kleding.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan