Southampton

Het aan een brede inham gelegen Southampton is de grootste stad van Zuid-Engeland en cruise hoofdstad van Noord-Europa. Enkele van de grootste cruiseschepen hebben hier hun thuishaven en veel andere cruise schepen doen deze haven regelmatig aan.

Cruisen en Southampton zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Op 10 april 1912 vertrok de RMS Titanic vanaf haar haven naar Cherbourg in Frankrijk om vervolgens zijn reis voort te zetten naar New York. Iedereen weet dat het cruiseschip daar nooit is aangekomen. Gelukkig zijn de cruiseschepen tegenwoordig super veilig en kunt u in Southampton met een gerust hart aan boord gaan voor uw cruise. Goede vaart!

In het zuidwesten van Engeland is het weer vaak iets gunstiger dan op de rest van het eiland. In het middeleeuwse stadje Southampton hebben ze zelfs een bijnaam voor buiten eten: al fresco. Veel mensen gaan naar Oxford street, een eeuwenoude straat met een keur aan restaurants en pubs.

Hoewel de plek al sinds de steentijd bewoond is en er ooit een Romeinse nederzetting was gevestigd, begint de bloei van Southampton pas met de komst van de Normandiërs in 1066, wanneer de stad dienst doet als haven van het nabijgelegen Winchester. Haar geschiedenis is beïnvloed door de geografische ligging, aan een grote riviermonding aan de kust van het Engelse Kanaal met een ongebruikelijke dubbele vloed, en door de nabijheid van Winchester en Londen; de oude en moderne hoofdsteden van Engeland. Southampton was al eeuwenlang een belangrijk regionaal centrum en kreeg in 1964 de status van stad door koningin Elizabeth II.

Bezienswaardigheden in Southampton

  • Het centrum is modern, maar bezit enkele historische gebouwen waaronder de middeleeuwse stadsmuren en de Tudor House and Garden bij St. Micheal’s Square. In de stad zijn twee theaters en goede eet-, drink- en winkelgelegenheden.
  • In het vrijetijdscomplex Ocean Village bij de jachthaven bevindt zich een nieuw luchtvaartmuseum. Ook het SeaCity Museum waar verhalen worden vertelt over de inwoners van Southampton en hun rol in de maritieme geschiedenis van Groot-Brittannië is zeker de moeite waard.
  • Ook de Titanic Trail is bijzonder om te bewandelen als u in Southampton bent. Hier leert u over de stad en haar connectie met het schip de Titanic. Onderweg loopt u langs de Titanic Engineers’ Memorial in East Park en de Titanic Musicians’ Memorial die toegeweid zijn aan de ingenieurs en muzikanten die zich op het schip bevonden.

engeland-southampton-johns road-stad  engeland-southampton-trail-station

Beste tijd voor een cruise naar Southampton

De beste tijd om Southampton, Engeland, te bezoeken is mei t/m oktober.

Algemene informatie over Southampton

Valuta 
De valuta in Groot-Brittannië is de Engelse pond.

Haveninformatie
Het openbaar vervoer in Southampton is goed geregeld. Zo is er een (regionaal) vliegveld, Southampton Airport, vanwaar je naar nabijgelegen landen kunt vliegen. Het vliegveld is verbonden met de stad door bussen en een trein. Ook komen er veel mensen per cruiseboot naar Southampton voor een vakantie. Verder zijn in de stad zelf goede busverbindingen, maar er wordt ook veel van de fiets gebruik gemaakt. Er zijn dan ook genoeg plaatsen waar je een fiets kunt huren om zo de stad te verkennen tijdens een vakantie Southampton. Met de trein kun je tijdens een stedentrip Southampton ook plaatsen in de nabije omgeving bereiken, zoals Bristol en Londen.

England-southampton-haven-map.png   England-southampton-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Wilt u een dagje gaan winkelen dan is West Quay, het grootste overdekte winkelcentrum, een echte aanrader.

Voor een lekker hapje eten kunt u hier ook terecht. De delicatesses in Southampton zijn het beroemde ontbijt bacon, eggs, toast en sausages. Verder is er natuurlijk de fish and chips, typisch Brits pubfood en Indiase en Pakistaanse curries.
Last but not least probeer een keertje de sandwich komkommer met jam en de scones.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan