Greenwich

Greenwich is een stadsdeel van de Britse hoofdstad Londen, in het zuidoosten van de metropool, aan de zuidelijke oever van de Theems. Het telt circa 200.000 inwoners (ca. 1980).

Greenwich vormt het nulpunt van het systeem om de lengtepositie op het graadnet van de aarde aan te duiden. In dat systeem bevindt Greenwich zich op de nulmeridiaan of meridiaan van Greenwich (meridiaan = lijn van noordpool naar de Zuidpool). Meer precies gaat deze door het Koninklijk Greenwich Observatorium (de sterrenwacht) dat vroeger in Greenwich gevestigd was, maar nu naar Herstmonceux in Sussex is verplaatst.

Greenwich is ook de plaats waaraan de tijdstandaard is afgesproken: als de zon dáár op het hoogste punt staat (in het zuiden), dan is het 12 uur lokale tijd. Dit is later aangeduid als Greenwich Mean Time, oftewel GMT. Deze tijdsaanduiding kent geen zomer- en wintertijd. De Engelse wintertijd is dus gelijk aan GMT, maar gedurende de zomertijd scheelt het een uur.

Bezienswaardigheden in Greenwich

  • Greenwich park. Greenwich Park werd in 1433 aangelegd en is daarmee het oudste koninklijke park in Londen. Het 74 hectare grote park ligt op een heuvelrand en biedt je dan ook een schitterend glooiend vergezicht op de stad.
  • The Royal Observatory. Dit museum werd gebouwd op de nulmeridiaan, die de aarde in het oostelijk en westelijk halfrond verdeelt. Het museum laat je kennismaken met het verhaal achter de lengtegraad en stelt astronomische instrumenten en navigatiehulpmiddelen tentoon.

verenigd koninkrijk-greenwich-flamsteed house-harrison's sea clocks-gebouwen-architectuur-infrastructuur  verenigd koninkrijk-greenwich-universiteit-gebouw  verenigd koninkrijk-greenwich-stadion-gebouw-architectuur

Beste tijd voor een cruise naar Greenwich

De beste tijd om naar Greenwich, Groot-Brittannië, te gaan is van mei t/m oktober.

Algemene informatie over Greenwich

Valuta
De valuta in Greenwich is de Britse pond.

Haveninformatie
Momenteel meren alle grote cruiseschepen naar Londen, VK aan in Port Tilbury – aan de noordoever van de Theems. Kleinere schepen kunnen aanmeren bij “Greenwich Ship Tier” – gelegen nabij de “Cutty Sark for Maritime Greenwich” en dicht bij het treinstation van Greenwich. De volgende foto toont de North Greenwich Pier (nabij The O2 Arena / multifunctionele binnenfaciliteit). Het dok wordt gebruikt door riviertaxi’s, Thames Clippers en andere op de Theems gebaseerde rivierboten.

engeland-greenwich-haven-map.png  engeland-greenwich-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Voor de winkelliefhebbers zijn er genoeg mogelijkheden, van markten tot warenhuizen.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan