Qaqortoq

Qaqortoq  is de zuidelijkste grote plaats op Groenland en tevens de vierde stad van het land. Qaqortoq ligt op het puntje van het schiereiland in het zuiden van het land. Het is een schoon en aangenaam havenstadje, dat is gebouwd op de plek waar Hans Egede op zoek ging naar verdwenen kolonisten. Hoewel er maar 3500 mensen wonen, wordt het beschouwd als de pracht van het zuiden. Het is zeker een bezoekje waard in de zomer als de wilde bloemen in bloei staan.

De stad is gesticht door de Noor Anders Olsen in 1775. Nabij Qaqortoq ligt de Hvalsey ruïne, de enige behoorlijk intact gebleven Vikingkerk op Groenland. De plaats is te bereiken per helikopter en per veerboot. Toeristen komen er graag, vanwege het mooie landschap. In Qaqortoq bevindt zich een van de twee fonteinen op Groenland (de andere is in Sisimiut).

Er zijn in de stad redelijk veel voorzieningen; een disco, drie supermarkten, een bankgebouw met pinautomaat, een ziekenhuis, diverse hotels, een gevangenis en een middelbare school.

Het heliport en de andere wijken van Qaqortoq liggen een eindje van het centrum vandaan. De gemeente Qaqortoq laat daarom een busje rijden als stadsbus, tussen 07.00 en 21.00.

Bezienswaardigheden in Qaqortoq

  • Fontein. De trots van de stad is de fontein op het stadsplein. Op de fontein staan de namen van de bourgeoisie van de stad, uit het verleden en heden in koper op de basis. Hoewel veel namen ten prooi zijn gevallen aan souvenirjagers.
  • Het Qaqortoq-museum is ook een bezoekje waard. Het is één van Groenlands mooiste musea waar voorwerpen uit oude en nieuwe culturen te zien zijn. Aka Høeghs Stone and Man project is een sculptuur op een enorme schaal. Het is gemaakt van natuurlijke rotsformaties als basis voor abstracte vormen en figuren.
  • Meestal wordt Qaqortoq gebruikt als uitgangspunt voor wandeltochten. Eendaagse tochten naar de Peters Cairn of om het Tasersuaq-meer, of meerdaagse tochten naar de buurgemeente Igaliku. De Hvalsey ruins, op een kuststrook even buiten Qaqortoq, zijn de meest uitgebreide en best bewaarde Noorse ruïnes in Groenland. Hvalsey wordt genoemd in de IJslandse annalen, de Flateyjarbók. Het wordt verondersteld een plek te zijn waar in de vijftiende eeuw heksenverbrandingen plaats vonden. Het schijnt ook de kerk te zijn geweest waar de laatste huwelijken tussen IJslandse en Groenlandse kolonisten zijn gesloten. Er zijn diverse veerdiensten op bijna elke dag van de week.

Groenland-qaqortoq-bergen-zee   Groenland-qaqortoq-fontein-plein   Groenland-qaqortoq-dorp-huizen

Beste tijd voor een cruise naar Qaqortoq

De beste tijd om naar Qaqortoq, Groenland, te gaan is van juni t/m september.

Algemene informatie over Qaqortoq

Valuta
De valuta in Qaqortoq is de Deense kroon.

Haveninformatie
De schepen gaan voor anker.

groenland-Qaqortoq-haven-map.png   Groenland-qaqortoq-cruise-haven

Tip(s) van Captain Cruise
Maak een georganiseerde tour door de stad heen met een gids en leer meer over de geschiedenis van Groenland. Wat u niet mag missen is het bekijken van de “Catch of the day” in de haven. De visserij is de grote voedselbron voor vele inwoners van Groenland. Wellicht wilt u iets proeven!Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan