Gaeta

Gaeta is een prachtig, binnen middeleeuwse stadsmuren gelegen stad aan de Golf van Gaeta in de Tyrrheense Zee. Deze badplaats én marinebasis van de VS ligt op een schiereilandje, Monte Orlando, aan de westkust van Italië, ten noordwesten van Napels. Binnen de oude stadsmuren is het karakter van een rustig, middeleeuws stadje met kronkelende straatjes en steegjes rond de haven behouden. De kathedraal uit 1106, gerestaureerd in 1792, domineert het beeld. Er staat een kasteel, waarvan het oudste deel uit ca. 1289 dateert, het nieuwe (bovenste) deel uit ca. 1435. In het Monte d’Orlando park zou het graf gelegen hebben van Caieta, de verpleegster van Aeneas, de mythische held van Troje en Rome. Naar haar is de stad vernoemd.

Gaeta was in de 4de eeuw voor Chr. een Romeinse stad en werd een zeer geliefd Romeins resort. Ook de haven was van groot belang. Na de val van het Romeinse rijk in de 5de eeuw na Chr. bleef Gaeta trouw aan het Byzantijnse Rijk. De stad behield haar onafhankelijkheid tot aan 1140, toen het in handen viel van de Normandiërs. In de Middeleeuwen beleefde Gaeta een grote bloeiperiode, wat nog altijd zichtbaar is in diverse gebouwen in het centrum. De stad was een belangrijk handelscentrum en de concurrent van Amalfi en Pisa. In de 15de eeuw kwam de Gaeta onder de invloed van Napels. Het werd het laatste bastion van de Bourbon-dynastie. Uiteindelijk werd Gaeta in 1861 deel van het koninkrijk Italië.

Bezienswaardigheden

  • De kathedraal De vaak verbouwde, oorspronkelijk 11de eeuwse kathedraal heeft een spectaculaire, hoge campanile. De gekleurde tegeltjes en de poorten verraden de invloed van de minaretten in Spanje en Noord-Afrika. San Giovanni a Mare Dit kleine kerkje aan het water is gebouwd in de 9de eeuw. Monte Orlando Op de top van de heuvel Monte Orlando, boven Gaeta, is tegenwoordig een stadspark. Het is gesloten voor verkeer, maar er gaat wel een shuttlebusje naar boven. U kunt er van mooie uitzichten over de stad genieten.
  • Ook is er een klassieke graftombe van de Romeinse generaal Munatius Planctus, de stichter van de Franse stad Lyon.
  • Montagna Spaccata Op dezelfde Monte Orlando bevindt zich de Montagna Spaccata, een kloof in de rots, die zich volgens de legende opende toen Jezus stierf. Kasteel Het 13de eeuwse Anjevin-Aragonese kasteel is (deels) gesloten voor publiek.

italie-Gaeta-straatje-huizen-gebouwen-stad  italie-Gaeta-gebouwen-landschap-bergen-uitzicht-zee  italie-Gaeta-strand-uitzicht-kust-zee-huizen-landschap

Beste tijd
De beste tijd om naar Gaeta, Italië, te gaan is van mei t/m oktober.

Valuta
De valuta in Gaeta is de Euro.

Haveninformatie
De cruiseschepen meren aan in het centrum van de stad.

italie-gaeta-haven-map.png  italie-gaeta-haven.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
De oude stadjes langs de kust staan met name bekend om hun visgerechten. De Tiella con pesce, een inktvispastei, komt uit Gaeta. In het achterland van deze stad staan olijfboomgaarden die de kleine zwarte Gaeta-olijven voortbrengen. In Nederland zijn ze weinig populair omdat ze meer pit dan vruchtvlees bevatten, maar de smaak is heerlijk.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan