Newcastle

Newcastle upon Tyne, vaak afgekort tot Newcastle, is een stad in de county Tyne and Wear in Noord-Oost Engeland. Newcastle is de belangrijkste stad van Noord-Oost Engeland. Een inwoner van Newcastle wordt ook wel een Geordie genoemd.

De stad werd door de Romeinse keizer Hadrianus gesticht. Nadat de Romeinen uit Engeland waren vertrokken was het de hoofdstad van het koninkrijk Northumbria en werd een belangrijke bedevaartsplaats vanwege de Heilige Bron van de Jezusberg, tegenwoordig Jesmond. Na gevechten met de Denen werd de stad in 1080 bijna volledig vernietigd en werd Monkchester opnieuw opgebouwd als Newcastle. Tijdens de middeleeuwen was de stad de noordelijke grens met Schotland en een belangrijke vestingstad. De stad is enorm gegroeid ten tijde van de Industriële Revolutie, maar de industrie raakte halverwege de 20e eeuw in verval.

Bezienswaardigheden in Newcastle

  • MetroCentre. Het grootste winkelcentrum van Europa. Gelegen buiten het centrum, langs de snelweg bij Dunston (Gateshead) en dichtbij de rivier de Tyne. Er zijn meer dan driehonderd winkels. MetroCentre beslaat een gebied van zo’n 170.000 vierkante meter. Onder meer warenhuizen als Debenhams, House of Fraser en Marks & Spencer zijn er te vinden. En als je af en toe wilt pauzeren… Geen probleem! Je vindt ongetwijfeld een plekje in één van de ruim vijftig restaurants.
  • Millennium Bridge. Een moderne voetgangers- en fietsbrug over de rivier de Tyne. De brug, een architectonisch hoogstandje, werd in november 2000 met een enorme, drijvende kraan op z’n plek gezet. Sinds september 2001 geopend voor publiek.
  • St. James Park. Het stadion van Newcastle United Football Club. Het staat middenin de stad. Voor veel Georgies, zoals de inwoners van Newcastle heten, is het stadion heilig.
  • Grainger Market. Een overdekte markt in een historisch pand, midden in het centrum. Gebouwd in de negentiende eeuw. Hier binnenstappen, betekent een reis terug in de tijd.
  • The Castle Keep. Een kasteel in het centrum van Newcastle, vlakbij de rivier de Tyne. Het is gebouwd tussen 1168 en 1178. Het kasteel staat op de plek waar vroeger ook een kasteel stond. Dit kasteel was bij de bouw, eind elfde eeuw, het ‘New Castle upon Tyne’. Het is dus het kasteel waar Newcastle de naam aan te danken heeft.
  • Grey Street. Volgens de meeste inwoners van Newcastle de mooiste straat van de stad. In 2002 door luisteraars van BBC Radio 4 uitgeroepen tot de beste straat van Groot-Brittannië. De straat staat bekend om de Gregoriaanse architectuur.
  • The Sage Gateshead. Een hypermodern concertgebouw.
  • Tyne Bridge. Dit is een historische brug. Eén van de in totaal zeven bruggen over de rivier de Tyne. De Tyne Bridge is groenkleurig. Het is een stalen constructie, die als een halve maan de Tyne overspant.
  • Saint Nicholas Cathedral. Een grote kerk en gewijd aan de heilige Sint Nicolaas.
  • The Baltic. Een bekend museum voor moderne kunst. Gevestigd in een oude, gerenoveerde fabriek (een korenmolen).

Verenigd-Koninkrijk-newcatle-tyne-brug  Verenigd-Koninkrijk-newcatle-upon-tyne-rivier-gebouwen  Verenigd-Koninkrijk-newcatle-upon-tyne-brug-nacht

Beste tijd voor een cruise naar Newcastle

De beste tijd om naar Newcastle te gaan is in de maanden juni en juli.

Algemene informatie over Newcastle

Valuta
De valuta in Newcastle is de Engelse pond.

Haveninformatie
De cruisehaven van Newcastle upon Tyne bevindt zich in North Shields, naast de jachthaven van Royal Quays. De faciliteit heeft 2 slaapplaatsen en is geschikt voor liners met een LOA-lengte tot 300 m (985 ft). De maximale passagierscapaciteit van de terminal is 2000.

Engeland-newcastle-haven-map.png  Engeland-newcastle-havenPNG.jpg

Tip(s) van Captain Cruise
Een pubbezoek hoort echt bij Newcastle. De ambachtelijke bier pub, BrewDog, is een aanrader. Deze is gevestigd in de buurt van de kade van Newcastle. De pub bestaat al sinds 1582.Regelmatig het laatste cruisenieuws in uw mailbox

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig boeiende cruise informatie.


Meld je aan